Waarom Linktree gebruiken helemaal niet nodig is als je je eigen website hebt

DATUM

Voor een bruisende ondernemer die al zijn business op zijn website heeft uitgestald, is één link op Instagram natuurlijk niet goed genoeg. Linktree is dus een gemakkelijke oplossing, maar het is net zo makkelijk om het zelf te doen! We leggen je uit waarom Linktree niet nodig is wanneer je je eigen website hebt.

Instagram laat je maar één link toevoegen in je bio. Voor een bruisende ondernemer die al zijn business op zijn website heeft uitgestald, is één link natuurlijk niet goed genoeg. We hebben onze blog, een leuke give-away, het contactformulier, voorbeelden van projecten die we hebben opgeleverd en who knows what else we onze volgers willen laten zien. Linktree is dus eigenlijk een makkelijke oplossing. Waarom zijn we er dan tegen? Precies om diezelfde reden: het is net zo makkelijk om het zelf te doen!

Linktree

Instagram werkt niet altijd even goed mee als het gaat om het promoten en het aanprijzen van jouw bedrijf of website. Het meest annoying is dat je dus maar één link naar je website, blog of landing page kunt toevoegen in de bio. Linktree is een soort tussenweg waar je de link in je bio kunt vervangen door een link naar een Linktree-pagina, en deze pagina is dan weer een lijstje met links naar jouw eigen website. Eigenlijk dus hartstikke handig, maar er zitten een hoop addertjes onder het gras wanneer je Linktree gaat gebruiken.

Het is helemaal niet jouw merk!

Branding is belangrijk. Het eerste dat opvalt als je op een Instagram Linktree link klikt, is hoe u-g-l-y deze pagina eruit ziet. Voor veel gebruikers zal het feit dat de Linktree pagina niet bij hun eigen merk past minder zwaar wegen dan de voordelen van de linkjes. Maar als je een eigen bedrijf hebt, zou je moeten weten hoe belangrijk branding is voor je identiteit en herkenbaarheid. Linktree geeft je geen opties voor het toevoegen van je eigen merkstijl, zelfs niet qua kleuren.. Werk jij je helemaal binnenstebuiten om een merk op te zetten, te zorgen dat je social media feed en website er helemaal bijpassen en dan stuur je je toekomstige klanten naar een vreemde pagina en denken ze dat dát jouw huisstijl is.. Zonde van al die moeite dus!

Aantal website bezoekers: zero

Nog zo’n instinker.. Al die bezoekers via je Instagram bio gaan nu eerst naar een domein dat eigendom is van Linktree en niet naar dat van jouw website. Als die kliks naar jouw website zouden gaan, zou het je website direct helpen om beter te scoren bij zoekmachines zoals Google – maar nee, je geeft het in plaats daarvan dus gratis weg aan Linktree. Apps van derde partijen zoals Linktree blokkeren de mogelijkheid om analyses uit te voeren en erachter te komen of je doorverwijzingen ook echt conversie opleveren. Omdat (bijvoorbeeld) Google Analytics dus niet kan zien waar het verkeer op je website vandaan komt, kun je ook niet meten welke marketing tools wel of geen resultaten hebben opgeleverd.

Wat dan wel?

Nu horen we je denken: hoe krijg ik mijn volgers dan wél direct naar mijn website met die ene link die ik in mijn bio kan zetten? Superduper simpel: Maak een Instagram landingspage op je website! Als je toegang hebt tot je eigen domein (ja, we weten dat niet iedereen dat heeft) maak je gemakkelijk een eigen versie van LinkTree. Zorg ervoor dat je CTA’s gebruikt in je Instagram bio en verwijs in je posts naar je bio. Houd het aantal links op deze pagina kort, maximaal 6 links, en zet de belangrijkste bovenaan. Je kunt ze altijd wisselen als je een grote promotie hebt of een nieuwe belangrijkere blog wil aanprijzen.

Conclusie

Het doel van Linktree (en alle social media in het algemeen) is om mensen naar je website te sturen. Als je Linktree gebruikt, voeg je een soort extra obstakel toe. In plaats van mensen rechtstreeks aan je website te koppelen, stuur je ze weg van Instagram naar een site die niet eens van jou is. Hou de lijntjes kort en ruim alle obstakels uit de weg die jouw klanten ervan weerhouden je website te bezoeken. Wil jij ook een passende Instagram landingspage op jouw website of ben je benieuwd hoe jij klanten kan werven vanaf je social media? Let’s talk strategy! Find us at 0103074125 of mail naar koffie@demarketingmeiden.nl